maanantai 5. syyskuuta 2011

Slantar

Det är märkligt hur extatisk man kan bli över att hitta ett 2 euros mynt på golvet när man städar - hittade pengar har en glänsande aura som välförtjänta slantar aldrig kan leva upp till. Det är som att dessa hittepengar skulle vara renare än alla glänsande löneslantar som man slavat ihop. På något sätt har man lurat systemet, hittat ett litet andningshål med helt obefläckade pengar som fallit ut ur den allsmäktiga cirkulationen.

Pengar som inte tvingats igenom processen av att först vara kapital som investerats i en firma för att sen bli lön åt en arbetare som förväntas jobba så mycket för den slanten att investeraren får två slantar tillbaka när dagen är över och som arbetaren sen köper en hamburgare för av en annan firma med andra investerare och arbetare där samma mönster upprepas. Det är typ så Marx menar att pengar blir till kapital (eller så tror jag åtminstone att han menar), genom att pengar sätts i rörelse för att skapa överloppsvärde - något som han menar att bara arbete kan skapa. Arbetarens kropp blir alltså den maskin som omvandlar slantar till kapital genom att prestera mer arbete än löneslanten egentligen är värd. För att förenkla - byta en slant mot två slantars arbetsinsats.

"Capital comes dripping from head to toe, from every pore, with blood and dirt" skrev Marx om kapitalets ursprung. Ett poetiskt sätt att säga att ingen blir miljonär (utom på lotto eller reality tv) utan att få lite blod på händerna, torkat eller färskt. De flesta familjeförmögenheter baserar sig på tidigare brott och historiska grymheter (slaveri, exploatering, stöld - you name it they've done it), eller som i Norden samarbete med de blodigaste regimer som någonsin existerat från Hitler till BushBlairObama.

Därför är det så härligt att hitta en slant som inte är kapital, en slant ren från blod och jord. Som inte representerar en slösad naturresurs, en utnyttjad arbetare eller någon historisk/samtida tragedi. En slant att sätta undan, gömma på sitt hemligaste ställe och ibland ta fram när man behöver en strimma hopp - men aldrig köpa något för. För genast som man försätter den i cirkulation igen mister den sin lyster och börjar lukta bränt barn.

5 kommenttia:

 1. Det är nästan så man kunde bli numismatiker på kuppen! Pengar bortslitna från kapital- och värdeprocessen.

  På tal om Marx är det fint i Kapitalets inledande delar om varan, fetischismen, arbetet och pengarna hur han hela tiden kontrasterar det döda och det levande så att effekten hela tiden blir otroligt kuslig. Varorna har plötsligt börjat snacka med varandra - arbetet däremot har stelnat till något dött. Det vimlar av spöken, vampyrer och monster i Marx' text. Det är kul tycker Lindman. Inte bara för att det är en rolig litterär grej, men att han faktiskt lyckas med att ta oss bort från traditionell ekonomi där pengar och arbete behandlas som något helt och hållet givet.

  VastaaPoista
 2. Jo, material relations between people and social relations between material things. Gillar nog Marx bildspråk skarpt (något som David Harvey också spelar mycket på och med i sina föreläsningar) han visar fint hur det finns en hel mytologi som gömmer viktiga saker men också en hel del saker som man bara förstår om man tar det fullt ut till sin absurda spets - the vampire is never satisfied! Om jag inte minns helt fel finns det en hel del zombies i dom senare partierna av Kapitalet som får mig att tro att Romero snott alla sina idéer av Marx.

  VastaaPoista
 3. Ja! Blev så inspirerad av din Harvey-entusiasm att jag köpte hans bok om Kapitalet. Har inte läst ännu. Men har läst en annan bok som handlade om global kapitalism och dess rumslighet som var bra.

  VastaaPoista
 4. Nice, jo Harvey har en massa fina saker kring kapitalismens förhållande till naturen och hur detta uttrycks bl.a. i förhållandet till rum & resurser - han skulle delta i planeringen av en helt ny stad i Sydkorea och försökte betona vilket förhållande till naturen och vilka sociala förhållanden stadsplaneringen skulle uttrycka men arkitekterna ville bara tala om styrkan i cirkulära eller fyrkantiga stadsplaner. Go figure. Han bok är troligen en bra kompanjon för Marx volymer - låna när du återvänder, lova, lova, lova!?!

  VastaaPoista