tiistai 6. syyskuuta 2011

Thin Brown Line

Det finns en tunn brun linje som aldrig kommer försvinna hur jag än skrubbar och skurar. Den märker ut gränsen mellan mitt & ditt - där du städar och där jag städar. I årtionden har den ignorerats och impregnerats, växt sig starkare och etablerat sig som en gråzon mellan ansvarsområden.

Man kan se denna drygt 10 cm breda och 2 m långa sträcka som en symbol för många saker,* men jag bryr mig mest om vad den betyder helt praktiskt för mig - nämligen att jag har något att ta itu med när mitt ansvarsområde är avklarat. Jag slåss mot den tunna bruna linjen och känner mig som Rambo, men med D2, D10 & Tuima istället för M16, M60 & Rambokniv. Allt för att inte identifiera mig med de arbetströtta och avtrubbade skepnader gränslinjen manar fram i min fantasi (det hjälper inte att jag oftast samtidigt lyssnar på reggae "Leave Babylon" eller vänsterpropaganda "Leave Babylon - through working class cooperative action").

Det finns en massa fördelar med att ha ett jobb där det enda kriteriet på att du gjort bra ifrån dig är att ingen klagar, det vill säga att du sköter ditt. Bara städinspektören under sitt månatliga besök inte hittar skräp som du missat eller upptäcker osanitära bakteriekolonier med sina små bomulls teststickor i skinande provrör är allt gyllene. Samtidigt är det lätt att man tappar bort sig i dom enkla rutinerna, man moppar här, polerar där och dammsuger dom där så att man inte längre kommer ihåg att man Städar. Att man ser till att det är rent, att saker funkar och att folk inte får matförgiftning eller allergiska utbrott - att man kan och får, fan borde vara stolt över detta.

Louis CK har en stand-up rutin där han summerar vad jag försöker säga:

"Du har ett jobb, så gör det! Gör det så satan!

Gör något för någon annan din lata skit!

Det är ditt jobb och ingen är för bra för att ha ett pissigt jobb!"


*För den som här börjar tänka på specialisering & alienation kan jag tillägga att samma fenomen upprepas kring mattorna vi hyr av bolag L, som alltså inte ingår i vårt ansvarsområde och som därför också omges av en brun aura neutral mark.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti